Ce este mai rau: 8 ore de somn agitat sau 4 ore de somn “bustean”?

Publicat pe Actualizat pe

Problemele de somnProbabil ca proaspetii parinti stiu cel mai bine ce inseamna un somn agitat sau intrerupt de plansul unui bebelus. Acestia se trezesc de cateva ori pe noapte pentru a hrani sau linisti sugarul, dar si medicii sau alte persoane au probleme cu somnul, in sensul in care, desi cumulat stau 8 ore in pat, nu reusesc sa se odihneasca suficient si se trezesc cu asa-zisa minte incetosata si cu iritabilitate.

Cercetatorii au determinat recent ca abilitatile cognitive, atentia sau dispozitia sunt puternic afectate de un somn agitat, intr-o masura similara cu un somn de 4 ore, dar de calitate. Trezitul pentru doar cateva minute noaptea perturba ritmul normal al somnului (cele cinci faza ale somnului – foto), chiar daca adormiti repede la loc. Acest somn agitat isi va arata efectele dimineata.

Cele 5 etape / stagii ale somnuluiDe altfel, si faptul ca dormim mai mult ca de obicei ne va afecta ritmul natural al somnului si ne vom trezi mai obositi decat daca am fi dormit putin.

Studiul realizat pe doua esantioane de adulti sanatosi, cu varste intre 20 si 29 de ani, a scos in evidenta faptul ca trezirile reptate in cursul unei nopti au un efect la fel de puternic asupra starii de bine si atentiei ca si dormitul a 4 ore pe noapte. Ambele categorii de persoane (cele care au avut parte de un somn agitat si cele care au dormit bustean 4 ore) au avut probleme similare de atentie si de dispozitie dimineata.

Toate persoanele care au participat la studiu au avut probleme de atentie, confuzie, oboseala si chiar depresie dupa o noapte de somn agitat, respectiv dupa o noapte scurta. In plus, cercetatorii au concluzionat ca 8 ore de somn agitat si intrerupt ne pot afecta la nivel fizic mai mult decat daca nu am fi dormit deloc.

Daca aveti probleme cu somnul sau cu insomnia, gasiti aici cateva sfaturi simple pentru un somn odihnitor. De asemenea, aveti grija la pozitia de dormit, intrucat aceasta va poate provoca un somn agitat si, in plus, va puteti trezi cu dureri. Impartasiti din experientele voastre cu somnul (pozitive sau negative)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s